kombucha praha logo stevikom
Zdravá výživa KOMBUCHA
…nápoj pro Váš zdravý život
english
english

Co je to kombucha

Co je to KOMBUCHA?

Kombucha – PET

  • Kombucha je elixír zdraví, dlouhověkosti, krásy a zdravého těla.
  • Kombucha je zdravý a skvostný perlivý nápoj pro každou příležitost.
  • Kombucha je čajový kvašený nápoj s prastarou tradicí pro krásu a čistou pleť.
  • Kombucha aktivuje látkovou výměnu.
  • Kombucha udržuje zdravé a čisté střevo, napomáhá dobrému zažívání.
  • Kombucha má velké množství pozitivních vlastností.
  • Propůjčuje tělu medvědí sílu, mládí, vitalitu, krásu a chrání před nemocemi.
  • Kombucha chutná podobně jako jablečný mošt, je osvěžující a skvělá.
  • Říká se jí také nápoj sladké svěžesti.

KOMBUCHA – živý nápoj

 

Kombucha se říká houbě pocházející z východní Asie, kde její blahodárné účinky byly známy již vroce 221 před n.l. Nejedná se o         běžnou houbu, jak ji známe, ale o symbiotický útvar tvořený několika druhy kvasinek a bakterií. Nápoj připravený z kombuchy obsahuje enzymy, vitamíny, minerální látky a zejména bakterie mléčného kvašení. Může být náhradou mléčných výrobků pro lidi trpící alergií na mléčnou bílkovinu.   

Je KOMBUCHA houba?

Kombucha se všude označuje jako čajová houba, což je biologicky nesprávné.

Mínění vědců se rozchází. Někteří popisují Kombuchu jako houbu, jiní jako symbiózu různých kvasných buněk, řas a jiných mikroorganismů typických pro lišejníky. Má tvar plochého gumovitého světlešedého nebo hnědého lívance. Tedy více lišejník než houba. Lišejníky jsou na zemi asi 2 miliardy let. Jejich vývoj souvisí s mořskými řasami, které jsou vázány s vodou. Aby mohly žít později i v jiném prostředí potřebovaly spojence. Vytvořili spojenectví v němž měly oba – lišejník i řasa, důležitou funkci. Zásobují se navzájem organickými živinami, uhlohydráty a vodou.

Lišejníky mají v přírodním léčitelství dobrou pověst. Je známo přes 16 000 druhů lišejníků a Kombucha je jedním z nich.

 

SCOPY Kombucha  = Serendipitous Collective adventure Of Bacteria and YeastsSymbiotická směs kvasinek a bakterií. 

Typické složení kombuchy ( nemusí být vždy): 

Bacterium gluconicum                                     Saccharomycodes ludwigii

Bacterium xylinum                                          Saccharomycodes apiculatus

Acetobacter xylinum                                       Schizosaccharomyces pombe

Acetobacter xylinoides                                    Zygosaccharomyes

Acetobacter Ketogenum                                  Saccharomyces cerevisiae

Acetic acid / Kyselina octová                            Acetoacetic acid / Kyselina acetoctová

Benzoic acid propenyl ester / Kyselina benzoová propenyl ester.

Benzonitrile                                                    Butanoic acid / Kyselina máselná

Caffeine / Kofein                                             Citric acid / Kyselina citronová

Cyanocobalamin / Vit. B 12                               Decanoic acid / Kyselina dekanová

Ethyl Acetate                                                 Fructose / Ovocný cukr

d-Gluconic acid / d-glukonová kyselina                Glucose / Hroznový cukr

Hexanoic acid / Kyselina hexanová                      Itaconic acid / Kyselina itakonová

2-Keto-gluconic acid  / Keto – gluonová kyselina   5-Keto-gluconic acid

2-Keto-3-deoxy-gluconic Lactic acid                   Niacinamide

Nicotinic acid / Kyselina nikotinová                      Pantothenic acid / Kyselina pantotenová

Phenethyl Alcohol                                            Phenol, 4-ethyl

6-Phospho gluconate /  6- Fosfo glukonát            Propionic acid /Kyselina propionová

Octanoic acid / Kyselina oktanová                      Oxalic acid / Kyselina šťavelová

Riboflavin (vit. B 2)                                          d-Saccharic acid  (Glucaric acid) / Kyselina cukrová

Succinic acid / Kyselina jantarová                       Thiamin (vit.B 1)

plus 40 dalších  esterkyselin ve stopovém množství.